Jogurt opravdu není sýr, který se dost nesnažil ...

04.04.2022

" ...my Češi už jsme takové povahy, že toužíme občas vyjuknout za hranice. Podívat se, co dělá soused, zda nás nedohání v hospodářství, zda Turek nebrousí kindžál a Avar a Tatařínem ostruhy nazatíná? Leč Avar vymřel, Sasík usadil se a s Bosňákem jsme takřka jedna ruka. Ale touha poznání přetrvává. A v hlavičce to vrtá , vrtá : Vyjeď si do ciziny, ať se můžeš pochlubit, že jsi Čech, omyj se v moři a ochutnej sýra, ať se dozvíš, zda žaludek poškádlí jako Laktos... ", M.Šimek+J.Grosmann, "Povídky aneb Nechci slevu zadarmo", vydáno r. 2000, Nakladatelství Šulc a spol.

   Jakýmsi nepsaným standartem francouzské gastronomie je, že i v té nejzapadlejší restauraci najdete vedle nabídky nápojů jako pevnou součást menu - ať už "plat du Jours" nebo výběru "a la Carte" - obvykle nějaký dezert a nebo  "assortiment de fromage" - tedy výběr z kolekce sýrů. Francouzi sdílejí společný přístup k dobrému jídlu a pití, ale zároveň respektují identitu a odlišnosti jednotlivých oblastí, takže to, co zkonzumují, by mělo být místní, sezónní a tradičně připravené. Po staletí se tak vyvíjí neuvěřitelná paleta chutí a názvů, která tvoří velkolepé kulinářské dějiny této země a ten, kdo se chce vypravit na cestu poznáním sýrů v kombinaci s vínem, ať si rezervuje minimáně jeden život navíc. Vyznat se ve více než 200 druzích sýrů a ještě širší nabídce produkce skoro jak 27000 vinařství je sice pro laika možná obtížné, přesto stojí za to ochutnat pár skvostných kombinací vína a sýrů...

  Proslulá sýrárna Berthaut v městečku Epoisses, které je současně i názvem vyhlášených AOP sýrů z Burgundska. Při vhodném větru najdete místo lehce - sýr je totiž jedním z nejaromatičtějších druhů v celé Francii.

 Při poslední náštěvě jsem v prodejně potkal pár sympatických Američanů -  ona byla opatrná a chtěla nějaký méně "vonící" druh sýra, on by býval naopak moc rád "šel" do něčeho výraznějšího". Prodavačka  - věrná letité francouzské tradici nekomunikovat jinak, než její v rodné řeči -  nedokázala poradit. Podařilo se mě je snad alespoň přesvědčit , ať už si vyberou cokoliv, aby snědli svůj nákup ještě ve Francii a nečekali s degustací na cestu domů. Chtěli totiž odletět až po 10 dnech a sýry si vzít na palubu letadla ...

Kolem města Epoisses se žádné vinice bezprostředně nenacházejí. Nejbližší vinohrady jsou v okolí Chablis a Auxxere , do dalších vyhlášených podoblastí Cote-de-Nuit nebo Cote-de-Beaune je to už trochu dál. To však neznamená, že by k sýru Epoisses nebylo vhodné víno. 

  Obvyklé paradigma dávat si k sýrům jen červené ale můžete klidně opustit. Degustace v Domaine Comte Senard (Aloxe-Corton) mě přesvědčila o tom, jak skvěle chutná bílé Corton-Charlemande roč. 2015 právě k sýrům z Epoisses. Nedejte na to, že se na talířku "krčí" Epoisses (viz foto) nesměle vzadu . Silou svého charakteru byl první. 

Sýr Munster je pojmenován podle stejnojmenného města v Alsasku.  Podle období zpracování kravského mléka se vyznačuje buď máslovější (zimní) nebo zemitou (letní) příchutí a oranžovou kůrkou, která vzniká omýváním sýra v solném roztoku a dodává mu dost výrazné aroma, takže stejně, jako u sýru Epoisses, si ho kupte až po cestě z Francie domů ... a už se dlouho nikde nezdržujte - zvlášť ne v horkém létě ...

Gewürztraminer 2019 Alsace Grand Cru Zinnkoepflé vám vhodně doplní svojí ovocitostí (mango, grep) a plností struktury chuť dobře zralého Munsteru. Stejně tak lze s tímto sýrem kombinovat i alsaský Pinot Gris. Výsledná "chuťová nirvána" je v obou případech dokonalá.