
Klouzání po břidlici ...

Přečtete-li si na etiketě francouzského vína nápis "Grand Cru" nebo "Premier Cru", vyvolá to ve Vás (pokud jste alespoň částečně informováni) příjemné pocity v očekávání budoucího kulinářského zážitku. Podobně tomu tak může být, pokud na láhvi německého vína najdete iniciály "GG" . Umění vinaře dokáže z hrozny z vynikajících poloh udělat pravé divy - bohužel někdy i oběma "směry" ...

Břidlice i břidlice
Břidlice je geologické označení pro usazené částečně metamorfované horniny s jemnou zrnitostí vzniklé z jílovců a prachovců. Pro nás je však důležitější její vliv na minerální bohatost a rozdílnost minerálních tónů v chuti vína. V údolí řeky Mosely se nachází dva základní druhy - modrá (tmavě šedá) a červená (s vyšším obsahem Fe2+, manganu a jílu). Různé typy zemin na bázi břidlic přispívají k rozvoji kvality hroznů na svazích. Skvělá vína jsou výsledkem suchého roku, stejně tak dobré zadržování vody přispívá ke kvalitě půdy, která garantuje ideální zdroj pro hrozny. Naopak vydatnější deště mají negativní vliv na ohřívání půdy a menší sklizeň ... a opravdu stačí, když jen trochu zaprší, tak se můžete - aniž byste si to přáli - ve vinohradu hezky sklouznout ...

Verband Deutscher Prädikatsweingüter - ano či ne ?
Když na kapsli lahve najdete znak orla ( bohužel trochu připomínající znak z jiných - pro nás tak nedobrých - časů) a iniciály VDP, téměř vždy už není třeba dál pochybovat o kvalitě obsahu. Spolek nejlepších německých vinařů (něm. Verband Deutscher Prädikatsweingüter) prosazuje přísná pravidla pro pěstování révy, jejího zpracování i další prezentaci vín. Jeho skoro 200 členů tak dosahuje u vín kategorie Auslese (výběr z hroznů) a Spätlese (pozdní sběr) z vinic klasifikace Erste Lage nebo Grosse Gewächs vynikajicích výsledků. Existují však vyjímky (které potvrzují pravidlo) a jednou z nich je i vinařství pana Markuse Molitora, který ačkoliv není členem VDP, vyrábí bezpochyby skvělá vína.
Nepsanými pravidly pro pěstování kvalitní révy a výroby špičkového vína jsou mj. přirozené respektování typického druhu révy ve vztahu ke konkrétní poloze, rozumné omezení výnosu tak, aby nedocházelo při případné nadprodukci hroznů k zhoršení kvality, zpracování hroznů (vinifikace) odborně fundovaným personálem a rovněž i prezentaci vín kvalifikovanými sommeliéry. Ve vinařství Markuse Molitora lze toto všechno - patrně díky perfekcionalismu jeho majitele, kterým "nakazil" i ostatní spolupracovníky - najít. Jako hojivý balzám na duši zapůsobila prezentace škály velmi kvalitních vín zejména po té, co jsem se v jiném známém vinařství mj. taky "dozvěděl" , že jejich vlajková loď - Ryzling GG r. 2016 "Reserve" z vinice Wehlener Sonnenuhr (zrající 24 měsíců v dubových sudech) - dosáhla v hodnocení sommeliérů na skóre 80 ... (pro méně zasvěcené : to na 100 bodové stupnici vzhledem k charakteru prezentovaného vína opravdu není mnoho)

Vinařství Johana Josefa Prühma zpracovalo tento jeden z jeho typických, a dnes už "petrolejových" ryzlinků z vinice Wehlener Sonnenuhr. Přírodně sladký výběr z hroznů roč. 1997 s mohutnou kyselinou v závěru a poměrně skromným % alkoholu. Můj první "kontakt" s údolím Mosely, který již před mnoha lety vzbudil moji zvědavost a "vyzval" mě k cestě do Německa ...
Ikonický ryzling z rozlohou nevelké, ale charakterem révy významné, vinice Bernkasteler Doktor. Vinice je pojmenována podle staré legendy, kdy se během svého pobytu na hradě Landshut trevírský kurfiřt Bömund II pitím vína z této vinice údajně vyléčil z těžké nemoci. Ochotně jsem podstoupil podobnou "léčebnou" kůru v kombinaci s pečenou rybou a mohu jedině doporučit: ani v nejmenším mě neuškodila ...
Snad největší překvapení po dni stráveném ve vyhlášených vinařských podnicích: malé rodinné vinařství D. a H.Roussel v mírně odlehlé části Bernkastelu (mj. i vynikající kuchyně). Na moji obligátní otázku: "... a nic staršího tu nemáte ?" , nám paní domu přinesla s rozpačitou omluvou, že se etiketa trochu rozmočila, tento nádherný ryzling ... a chuť "feinherb" - (přesně nepřeložitelný výraz pro zbytkový cukr na úrovni zhruba někde mezi "demi-sec" a "doux" )
