Ta nejlepší vína plné chuti vytváří gastronomický zážitek ...

  Vinařský zeměpis je disciplína krásná a těžká. Ovládá jí jen pár jedinců, kteří jsou zpravidla obdařeni nejen encyklopedickou pamětí, ale i osobní zkušeností spojenou s mnoha zážitky z cest. 

  Poznal jsem , že bylo celkem jednoduché se zamilovat do vín z jedné oblasti a ostatní ignorovat s dovětkem, že když už jste si vybrali to nejlepší, tak dál hledat netřeba. Léta jsem smýšlel podobně a nebýt třeba i dvou posledních těžkých roků Covidu, zřejmě by se na tomto postoji nic neměnilo.  Dnes přistupuji ke všem vínům s daleko větší pokorou a úctou k práci vinaře i obchodníka, ikdyž zrovna nemají ty nejlepší a nejznámější ročníky vín z révy z poloh Grand Cru nebo jiných podobných apelací. 

  Snažím se respektovat názor spotřebitele. Každý má svoje individuální chutě, ekonomické možnosti a osobní preference. Vím, že vína produkce Domaine Romanée-Conti, Chateau Petrus nebo Screaming Eagle jsou bezesporu hvězdami vinařského vesmíru, avšak ne každý má šanci je ochutnat. Ti, kdo to štěstí měli, mohou s láskou vyprávět. Ti, kteří neměli šanci se zatím s kultovními víny potkat, si mohou klidně pochutnat na elegantních vínech, jejichž réva zrála na vinici v polohách někde nedaleko...

   Nadáním nemnoha vyvolených je mezi řadou nabízených vzorků poznat budoucí potenciál vína, dobře odhadnout rozumnou délku zrání, kdy bude víno v nejlepší kondici a zůstává po celou dobu přirozeně harmonické. Společně s vinaři vytváří zvláštní kategorii budoucích starých ušlechtilých vín , tím ovšem nemyslím jen vyšší cenu nebo mírně odlišný způsob přípravy vína před konzumací, což samo o sobě není ještě nutně znakem výjmečnosti podávaného vína.

   To, že se lze splést a ne všechna vína stárnutím automaticky jenom získávají, lze doložit například i tím, že pokud si objednáváte v restauraci Tour d`Argent víno staršího ročníku více než 25 let - a věřte, že je tam opravdu z čeho vybírat (viz fotografie v článku  "Nádražní čtyřka nebo Michelin etoile?") , dostanete ještě před jeho otevřením přečíst a odsouhlasit upozornění , že za případnou kolizi vašeho očekávání a degustované chuti tento podnik neručí. Vede je k tomu smutná zkušenost s některými hosty , často z východu Evropy (míněno geograficky od Uralu směrem na západ ), kteří bez dalšího vnímají velmi zjednodušeně osu : "staré víno = drahé = vzácné = vynikající" ...